piątek, 15 lutego 2019

Ku wiośnie - dla odmiany - na zdrowie: PAPAJA -też!

Kiedy kończy się zima, spostrzegamy nagle,
że ciało jest jakoś mniej elastyczne, mniej
ruchawe... i potrzebuje jakiejś odmiany...
Na początek drobne zmiany w diecie... ma
się ochotę zgoła na coś innego niż ostatnio:
na początek lekkie danie wege:
ryż / oczyszcza przewód pokarmowy
- wchłaniając toksyny /
Przepyszna, delikatna ciecierzyca /dostarcza
białka / oraz surówka z kiszonej kapusty
z dodaną świeżo marchewką i odrobiną
oleju / aby witaminy rozpuszczalne 
w tłuszczach mogły się przyswoić / .
Surówka ta jest skarbnicą wielu witamin,
dostarcza błonnika i jest pożywką dla
wytwarzania dobrych bakterii
- probiotycznych, zatem ułatwia trawienie,
a także dzięki niej - kiszonce organizm
może wytwarzać witaminy K...
Parę kropel sosu sojowego i do posypania
zielona kolendra dodaje niecodziennego
aromatu tej prostej potrawie, która
zapewniam, przyniesie korzyści ciału
oraz odmienny smak i aromat dla
podniebienia...
                                              fot. Ewa Liliana Uroda


      Oprócz pięknego aromatu kolendra wiąże metale ciężkie /polecana zwłaszcza tym, 
którzy mieli lub mają jeszcze plomby amalgamatowe w zębach /.
        Oto ściągawka do ćwiczeń tybetańskich  /  dwóch tu brakuje, ale można znaleźć w sieci  /   

                 A rano zamiast klasycznego śniadania z bułami
           zapychającymi jelita propozycja jest zgoła inna:
           P A P A J A !


 
fot. Ewa Liliana Uroda

Papaja zawiera kwas foliowy, cynk, potas,magnez oraz wiele witamin,zwana jest Cudem Natury, zawiera cudowny enzym przyśpieszający trawienie - papainę /hamowanie wzrostu guzów/.
Oprócz tego białko fibryny usprawnia proces krzepliwości krwi, a owoc papaji  przywraca równowagę przewodu pokarmowego po stosowaniu antybiotyków...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo proszę, aby komentarze publikowane były w poszanowaniu godności innych czytelników. Dziękuję!